Kannan-zoon Hernandez TN goedgekeurd bij KWPN
November 15, 2015Finalewinnaars Venhorst Fourage Trophy winnen twee ton kruidenhooi
November 20, 2015Met de tweede editie van Jumping de Achterhoek in de startblokken, staat het Paardensportcentrum Lichtenvoorde in de schijnwerpers bij de internationale springruiters. Al velen hebben de weg naar Vragender gevonden om te komen trainen of te starten tijdens één van de vele concoursen. Gastheer Eric Morssinkhof had met de aankoop van de accommodatie eind 2012 niet kunnen denken dat het Paardensportcentrum vandaag de dag zoveel bekendheid geniet in binnen- en buitenland.
door Wendy Scholten
“Dat ik het Paardensportcentrum in handen kreeg is me eerlijk gezegd een beetje overkomen”, vertelt Eric Morssinkhof uit Lievelde. “We wilden wel een keer een binnenbakje voor onze dochter Micky, maar dit paardensportcentrum stond in de buurt en stond leeg na faillisement. Al een jaar voordat ik het kocht, had ik er contact over maar mijn voorstellingen waren niet bespreekbaar. Ik belde af en toe hoe het ervoor stond en van het een op het andere moment begon het serieus te worden.”
Micky’s drie paarden werden naar Vragender verhuisd en inmiddels staat de stalgang grenzend aan de binnenhal vol en neemt Ester Blekkink de opleiding van de jonge paarden op zich. Een ander deel van de accommodatie wordt gehuurd door dressuurpaardenhandelaar Eugene Reesink.
Vanwege de omvang van de hal ontstond al snel het idee om concoursen op alle niveaus te organiseren. “Zo’n grote accommodatie en er weinig mee doen, dat voelde ook niet goed. Het verhuren van stalletjes in de Achterhoek is in onze beleving niet levensvatbaar, dus dat wilden we niet. Maar aan goede evenementen is wel behoefte, zeker hier in het oosten van Nederland. We hebben meteen een Agterberg bodem laten leggen. Doordat we zelf nauw betrokken zijn met de sport, weet je hoe topsporters naar accommodaties kijken en dan is een goede bodem een vereiste.”
Morssinkhof ging nog een stap verder en zette er in oktober 2013 een nieuwe losrijhal bij en liet de parkeerplaats verharden. “Natuurlijk zijn dit flinke investeringen, maar als ik ergens geen zin in heb, is gezeur dat iets niet goed voor elkaar is. We hebben dit echt voor de paardensport gedaan. Voor het geld hoef je het niet te doen, dat wisten we van tevoren. De evenementen zorgen ervoor dat een stukje vaste lasten gedekt worden. De concoursen zijn toch succesvol, horen we vaak. Ja, maar dat wil niet zeggen dat het zich vertaalt in een prachtig verdienmodel. Zie het als een nette basis waar Micky straks mee verder kan als ze dat wil.”
Als Morssinkhof naar de perfectionist in hem luistert, zou hij nog meer verbeteringen willen doorvoeren. “Als we met Micky op internationaal concours zijn en ik zie dat de concoursstallen op harde ondergrond staan in plaats van in een wei zoals bij ons of iets anders is mooier, dan wil ik dat ook. Het liefst wil ik alles perfectioneren, maar dat is niet realistisch. Als we elk jaar een enorm bedrag achter de exploitatie aan zouden moeten gooien, denk ik dat we de accommodatie beter weer helemaal voor onszelf moeten houden. Af en toe is er gelukkig het thuisfront dat me een beetje afremt.”
Door alle aanpassingen en professionele wedstrijdorganisatie staat het Paardensportcentrum Lichtenvoorde inmiddels hoog aangeschreven en lopen inschrijvingen massaal binnen als er een wedstrijd op komst is, zo ook voor Jumping de Achterhoek. De eerste editie vorig jaar was een groot succes. “Of ik er van genoten heb? Nee”, lacht Morssinkhof. “Dat deed ik pas toen alles achter de rug was en de reacties positief waren. Tijdens de wedstrijd zelf wil je toch dat alles goed verloopt en dat brengt spanning mee. Maar… ik verwacht dat ik komende editie toch wat relaxter rond loop. Jumping de Achterhoek wordt breed gedragen door de paardensporters, overheden, bedrijven en vrijwilligers. De verwachtingen zijn goed!”
Wachten op buitenpiste
Als het aan de familie Morssinkhof ligt, lag er twee jaar geleden al een riante buitenpiste op Paardensportcentrum Lichtenvoorde om de wedstrijden in het buitenseizoen voort te zetten. De huidige buitenbaan is te klein en de grasmat in de wei is ongeschikt om op te springen, waardoor de wedstrijden zich alleen in de binnenhal van oktober tot en met maart afspelen. “We willen heel graag een buitenpiste van 80 bij 100 meter aanleggen, voorzien van een topbodem en wachten al ruim twee jaar op de wijziging van het bestemmingsplan en de vergunning. Maar we hebben goede hoop dat het volgende zomer goed komt!”
Familiebedrijf Rymoplast
De naam Morssinkhof is wereldwijd bekend in de recycling van kunststof. Samen met zijn twee broers Rolf en Stefan, die beiden ook kinderen hebben die op hoog niveau rijden, is hij eigenaar van het familiebedrijf Morssinkhof Rymoplast dat door vader Gertie Morssinkhof werd opgericht. Meer info: www.morssinkhofplastics.nl